inflation - онтологија

инфлација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба кога во стоковно - паричните односи ќе се јават многу повеќе пари во оптек и одобрени кредити наспрема мало количество на стока и услуги што се нудат на пазарот.
Албански: inflacion
Употреба: Економија
Изобилство на нешто при намалување на квалитетот, на вредноста, важноста, ползата.
Албански: inflacion
Употреба: Преносно значење