inflate - онтологија

дуе повеќе

дујат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Полни со воздух.
Албански: fryj, mbush me ajr

надуе повеќе

надујат
Вид збор: Глагол, свршен
Со дуење исполни нешто со воздух.
Албански: fryj

подуе повеќе

подујат
Вид збор: Глагол, свршен
Рашири обем на нешто со дуење, дување, со внесување воздух или гас под притисок.
Албански: fryj

понадуе повеќе

Види и: поднадуе (св.)
(се) понадујат
Вид збор: Глагол, свршен
поднадуе

тагари повеќе

тагарат
Вид збор: Глагол, несвршен
надувува
Албански: frynë
Употреба: Медицина
Примери:
Проклетата треска само мевот му го тагареше.