infant - онтологија

доенче повеќе

мн. доенчиња
Вид збор: Именка, среден род
бебе цицалче
Употреба: Медицина

дојаче повеќе

Види и: доенче (ср.)
дојачиња
Вид збор: Именка, среден род
доенче
Употреба: Медицина

живуланче повеќе

Види и: рулче (ср.)
мн. живуланчиња
Вид збор: Именка, среден род
рулче

живуле повеќе

Види и: рулче (ср.)
мн. живулиња
Вид збор: Именка, среден род
рулче

пеленаче повеќе

Види и: пелена (ж.)
мн. пеленачиња
Вид збор: Именка, среден род
бебе

поапче повеќе

мн. поапчиња
Вид збор: Именка, среден род
Доенче што се прихранува со бебешка храна.
Употреба: Дијалектен збор

повиваче повеќе

мн. повивачиња
Вид збор: Именка, среден род
Мало дете, бебе што се повива во пелени.

повојниче повеќе

Види и: пеленаче (ср.)
мн. повојничиња
Вид збор: Именка, среден род
пеленаче

повојче повеќе

мн. повојчиња
Вид збор: Именка, среден род
пеленаче

рулче повеќе

мн. рулчиња
Вид збор: Именка, среден род
мало дете, пеленаче

цицалче повеќе

мн. цицалчиња
Вид збор: Именка, среден род
Дете што уште се дои.
Албански: foshnjë
Употреба: Медицина
Примери:
Жената имаше две деца: едно седумгодишно и едно уште цицалче.