imprint - онтологија

вдлаби повеќе

вдлабат
Вид збор: Глагол, свршен
Со притисок или на друг начин направи длабнатина.
Албански: thelloj

впечати повеќе

впечатат
Вид збор: Глагол, свршен
Со втиснување на некој предмет во нешто, направи негов отпечаток. Со притисок остави трага од нешто.
Албански: mbrej, vulos
Се впечати, се втисне оставајќи отпечаток.
Албански: mbrej, vulos

втисне повеќе

Види и: тиска (несв.)
втиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Со притискање врз некој предмет направи негов отпечаток во нешто, со притисок остави трага во нешто.
Албански: shtyp

отисне повеќе

отиснат
Вид збор: Глагол, свршен
создаде отпечаток