impression - онтологија

боја повеќе

мн. бои
Вид збор: Именка, женски род
Впечаток што го прави на слухот тонот, израз што се појавува во гласот, звукот, карактеристика на гласот.
Албански: ngjyra e zërit

впечаток повеќе

мн. впечатоци
Вид збор: Именка, машки род
Чувство, слика, трага во свеста на човекот од нешто доживеано или осознаено.
Албански: përshtypje, mbresë
Влијание, дејство врз чувствата или однесувањето на некого.
Албански: përshtypje

ефект повеќе

мн. ефекти
Вид збор: Именка, машки род
Впечаток предизвикан врз некого или нешто.
Албански: efekt, përshtypje

импресија повеќе

мн. импресии
Вид збор: Именка, женски род
Впечаток, претстава, влијание што го врши нешто (книга, слика, музика, пејзаж) врз некого.

одблесок повеќе

мн. одблесоци
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што остава трага.
Албански: përshtypje, mbresë
Употреба: Преносно значење

претстава повеќе

мн. претстави
Вид збор: Именка, женски род
Впечаток, слика, раширено сфаќање за нешто.
Албански: pasqyrë, impresion, përshtypje