import - онтологија

внесе повеќе

внесат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе отстрана, од друга земја, од надворешна средина и сл.
Албански: fus, importoj
Употреба: Економија
Увезе, по трговски пат, внесе стока.
Албански: importoj
Употреба: Економија , Преносно значење

импортира повеќе

импортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Увезе, увезува странска стока на домашен пазар, се занимава со увозна трговија.
Албански: importoj
Употреба: Економија
Навлезе, навлегува од странство (на пример мода, навики, обичаи).
Албански: importoj
Употреба: Разговорно

увезе повеќе

увезат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе стока и услуги од странство во земјата.
Албански: importoj
Употреба: Економија

увезува повеќе

Види и: увезе (св.)
увезуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
увезе
Употреба: Економија