illegal - онтологија

беззаконски повеќе

беззаконска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на беззаконие.
Употреба: Правда

бесправен повеќе

бесправниот
Вид збор: Придавка
Што е без почитување, без примена на правото, на законот.
Употреба: Правда

див повеќе

диви
Вид збор: Придавка
незаконски, недозволен
Албански: i paligjshëm
Употреба: Правда

илегален повеќе

илегалниот
Вид збор: Придавка
Што не е легален, што не е во согласност со законот.
Употреба: Правда

незаконит повеќе

незаконитиот
Вид збор: Придавка
Што не е законит, што не е според законот, што не е заснован на закон.
Употреба: Правда

незаконски повеќе

незаконскиот
Вид збор: Придавка
Што не е законски, што не е во духот на законите.
Употреба: Правда

нелегален повеќе

нелегалниот
Вид збор: Придавка
Што не е легален, што не е дозволен од законот.
Употреба: Правда

противзаконит повеќе

противзаконитиот
Вид збор: Придавка
Што е спротивен на законот.
Употреба: Правда

противзаконски повеќе

противзаконскиот
Вид збор: Придавка
Што не е во согласнот со законот.
Употреба: Правда

противправен повеќе

Види и: противзаконски (прид.)
противправни
Вид збор: Придавка
Што е против важечките закони.
Употреба: Правда

црно повеќе

(едн.) црното
Вид збор: Именка, среден род
Илегална, незаконска постапка.
Албански: ilegal, në të zezë
Употреба: Преносно значење