hurt - онтологија

боли повеќе

(ме) болат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л. со кратка зам. форма: ме, те, го, не, боли) Чувствува болка.
Албански: dhemb
Употреба: Медицина

вие повеќе

вијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Боли многу, за орган или дел од човечкото тело.
Албански: dredhim nga dhimbja
Употреба: Преносно значење

врти повеќе

вртат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чувствува болка.
Албански: shpon, prek
Употреба: Преносно значење

глочка повеќе

глочкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За око - боцка, пече поради глотка.
Употреба: Медицина

дупи повеќе

дупат
Вид збор: Глагол, несвршен
прободува, убива
Албански: lëndoj
Употреба: Преносно значење

жижне повеќе

жижнат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика (со нешто жешко) болка, чувство на печење.
Албански: djegë, lëndoj

заболи повеќе

заболат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ме (те, го...) боли, ми се појави физичка болка.
Албански: dhemb
Предизвика душевна болка.
Албански: dhimbje
Употреба: Преносно значење

зболи повеќе

Види и: боли (несв.)
зболат
Вид збор: Глагол, свршен
Заболи силно одеднаш.
Употреба: Медицина

здоболи повеќе

Види и: доболи (св.)
здоболат
Вид збор: Глагол, свршен
(Ме, те, го... здоболи) доболи

клука повеќе

клукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За рана - боде, пече.
Албански: lëndoj

косне повеќе

коснат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика силна болка.
Албански: prek, lëndon
Употреба: Медицина

наболи повеќе

(ме) наболат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3 л.) Почувствува слаба болка.

пали повеќе

палат
Вид збор: Глагол, несвршен
боли, гори
Албански: djeg

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
боли
Албански: dhimbje
Употреба: Безлично

поболи повеќе

поболат
Вид збор: Глагол, свршен
Боли кратко.
Албански: dhemb shkurt

поднаболува повеќе

поднаболуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л.) Боли малку или одвреме - навреме.

разболи повеќе

разболат
Вид збор: Глагол, свршен
заболи
Албански: dhemb
Употреба: Безлично , Разговорно
Примери:
Срце ја разболе

разрани повеќе

разранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разрани) Добие рани, се повреди.
Албански: lëndohem

скрши повеќе

скршат
Вид збор: Глагол, свршен
(се скрши) Повреди некој дел на своето тело при удар.
Албански: lëndoj
Употреба: Преносно значење

убие повеќе

убијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се убие) се повреди
Албански: vras, lëndoj

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, повреди
Албански: vras, lëndoj
(се удри) се убие, се повреди
Албански: vritem, lëndohem