humus - онтологија

хумус повеќе

(едн.) хумусот
Вид збор: Именка, машки род
Земја настаната од распаѓањето на животински и растителни материи, горниот слој на почвата.
Употреба: Земјоделство

црневица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Плодна темна земја богата со органски материи.
Употреба: Земјоделство
Примери:
Сето поле е црневица.

црница повеќе

мн. црници
Вид збор: Именка, женски род
Плодна темна земја богата со органски материи.
Албански: humus
Употреба: Земјоделство