hum - онтологија

брмне повеќе

брмнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испушти звук со стиснати усни.

брмчи повеќе

брмчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта звук на брмчење, зуење.
Албански: lëvrij
Предизвикува звук на брмчење.
Албански: lëvrij
Слуша звук сличен на брмчење.
Албански: lëvrij
Употреба: Преносно значење

брчи повеќе

брчат
Вид збор: Глагол, несвршен
За инсекти, брмчи.
Албански: zukat

забрмчи повеќе

Види и: забрчи (св.)
забрмчат
Вид збор: Глагол, свршен
забрчи
Употреба: Дијалектен збор

забрчи повеќе

Види и: брчи (несв.)
забрчат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да брчи.

зафучи повеќе

зафучат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине нешто со голема брзина.
Албански: lëvrij

збрмчи повеќе

Види и: брмчи (несв.)
збрмчат
Вид збор: Глагол, свршен
За инсект, машина - одеднаш ненадејно почне да брмчи.

збрчи повеќе

Види и: брчи (несв.)
збрчат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш ненадејно почне да брчи.

зуи повеќе

зујат
Вид збор: Глагол, несвршен
Произведува, испушта звук на зузукање.

разбрмчи повеќе

(се) разбрмчат
Вид збор: Глагол, свршен
Почнува да брмчи, да бруи.
Примери:
Се разбрмчеа веќе пчелите.