horseman - онтологија

делија повеќе

мн. делии
Вид збор: Именка, машки род
Турски коњаник во султановата и везировата стража.
Турски: deli Албански: deli
Употреба: Воен термин , Историја

коник повеќе

Види и: коњаник (м.)
мн. коници
Вид збор: Именка, машки род
коњаник
Употреба: Архаизам

коњаник повеќе

мн. коњаници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што јава на коњ.
Албански: kalorës

коњик повеќе

Види и: коњаник (м.)
мн. коњици
Вид збор: Именка, машки род
коњаник

спаија повеќе

Види и: спахија (м.)
мн. спаии
Вид збор: Именка, машки род
Турски феудален коњаник.
Турски: sipahi Албански: spahi
Употреба: Воен термин , Историја

спахија повеќе

мн. спахии
Вид збор: Именка, машки род
Феудален коњаник во Турското Царство.
Турски: sipahi Албански: spahi
Употреба: Воен термин , Историја , Нестандарден збор

суварија повеќе

мн. суварии
Вид збор: Именка, машки род
Жандарм на коњ.
Употреба: Архаизам

улан повеќе

мн. улани
Вид збор: Именка, машки род
Коњаник вооружен со копје.
Употреба: Историја

уланче повеќе

Види и: улан (м.)
Вид збор: Именка, среден род
улан

хусар повеќе

мн. хусари
Вид збор: Именка, машки род
Некогашен коњаник.
Албански: kalorës
Употреба: Историја