honour - онтологија

бакари повеќе

бакарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почитува, цени некого или нешто.
Употреба: Разговорно

забакари повеќе

забакарат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бакари.
Употреба: Разговорно

награди повеќе

наградат
Вид збор: Глагол, свршен
Додели, даде награда.
Албански: shpërblej

одликува повеќе

одликуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде некому признание, награда.
Албански: dekoroj

почести повеќе

почестат
Вид збор: Глагол, свршен
Искаже почит, почест.
Албански: nderoj

почитува повеќе

почитуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чувствува, изразува почит.
Албански: nderoj, respektoj

слави повеќе

слават
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некого славен, истакнува нечија вредност.
Албански: feston, kremton
Примери:
Го славеле како голем мајстор.

уважи повеќе

уважат
Вид збор: Глагол, свршен
почитува, цени

удостои повеќе

удостојат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже достоинство кон некого со нешто.
Албански: nderoj

удостојува повеќе

Види и: удостои (св.)
удостојуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
удостои
Албански: nderoj

укаже повеќе

укажат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Даде чест, почит.
Албански: nderoj

хонорира повеќе

хонорираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Оддаде, оддава почест.
Албански: honoroj, shpërblej

чести повеќе

честат
Вид збор: Глагол, несвршен
Укажува чест.
Албански: nderoj, respektoj