home - онтологија

домашен повеќе

домашни
Вид збор: Придавка
Што е направен, изработен дома (а не во фабрика или на друго место).
Албански: shtëpijak

куќен повеќе

куќниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на куќа, што е дел од куќа.
Албански: i/e shtëpisë
Што се однесува на животот во куќата.
Албански: shtëpiak

матичен повеќе

матични
Вид збор: Придавка
Од каде што нешто потекнува.

роден повеќе

родени
Вид збор: Придавка
Што се произведува во родината, што е сврзан со родината, со родната земја, со народот.
Албански: i lindjes