holy - онтологија

пресвет повеќе

пресвети
Вид збор: Придавка
Епитет кон зборовите што означуваат божество или религиозен култ.
Употреба: Црковен термин
Премногу свет.

пресветол повеќе

Вид збор: Придавка
пресвети
Употреба: Црковен термин

пречесен повеќе

Види и: чесен (прид.)
пречесниот
Вид збор: Придавка
свет
Употреба: Религија

свет повеќе

свети
Вид збор: Придавка
Што е предмет на религиозна почит.
Употреба: Религија

светен повеќе

светени
Вид збор: Придавка
Над кој е извршен црковен обред за осветување, осветен.
Употреба: Црковен термин
Примери:
Светена вода.

свето повеќе

Вид збор: Прилог
свет

свештен повеќе

свештени
Вид збор: Придавка
благороден, возвишен, свет