hole - онтологија

брлог повеќе

мн. брлози
Вид збор: Именка, машки род
Нечисто место.
Албански: vrimë
Употреба: Преносно значење

дупка повеќе

мн. дупки
Вид збор: Именка, женски род
Отвор во нешто или низ нешто.
Албански: birë, vrim
Длабнатина, јама во земјата или на тврда почва (на пат).
Албански: vrimë, zgavër
Празнина, недостиг во некоја целина, во некој распоред, систем.
Албански: zbrastirë

перфорација повеќе

мн. перфорации
Вид збор: Именка, женски род
Резултатот од дупчењето.
Албански: vrimë, perforim

рупа повеќе

мн. рупи
Вид збор: Именка, женски род
дупка
Српски: рупа
Употреба: Дијалектен збор

трап повеќе

мн. трапови
Вид збор: Именка, машки род
јама, дупка
Турски: trap Албански: trap, kurth

шупелка повеќе

мн. шупелки
Вид збор: Именка, женски род
дупче, дупчиња
Албански: vrimë, birë
Примери:
Сирење со шупелки.