hold - онтологија

бави повеќе

бават
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да задоцни, задржува некого.
Албански: mban

додржи повеќе

додржат
Вид збор: Глагол, свршен
Држи додека треба.
Албански: mbaj

докрепи повеќе

докрепат
Вид збор: Глагол, свршен
(се докрепи) Се додржи, издржи до крај.
Албански: mbahet

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Фати и не испушта од рацете.
Албански: mbaj
Останува верен, доследен на некого или нешто.
Албански: mbaj, mbetem
Во посебни изрази.
Албански: mbaj
(се држи) Се фати за некого или нешто.
Албански: mbahet
(се држи) Издржува, не се дава, не попушта.
Албански: mbaj, qëndroj

задржи повеќе

задржат
Вид збор: Глагол, свршен
Запре, спречи нешто да се појави, да дојде до израз.
Албански: mbaj, ndaloj
Земе, присвои нешто за себе.
Албански: mbaj
(се задржи) Се придржи, се додржи, се потпре на нешто.
Албански: mbaj

застане повеќе

застанат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане, запре при вршењето на некоја активност.
Албански: frenoj

издржи повеќе

издржат
Вид збор: Глагол, свршен
Придржи мало дете при вршење нужда.
Албански: mbaj

одржи повеќе

одржат
Вид збор: Глагол, свршен
Спроведе, изврши, организира состанок, седница, заседание итн.
Албански: mbajti
(се одржи) Се спроведе, се изврши нешто.
Албански: mbaj

подржи повеќе

подржат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи, во определена позиција.
Албански: mbaj
(се подржи) Се држи заемно еден со друг.
Албански: mbaj, kap

позадржи повеќе

позадржат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи, подржи нешто малку, кратко време.
Албански: mbaj
Задржи, спречи некого да замине во определено време; направи да остане подолго од предвиденото време.
Албански: mbaj, ndaloj
(се позадржи) Се задржи за нешто.
Албански: mbahem
(се позадржи) Се задржи, остане негде подолго од предвиденото време.
Албански: vonohem, qëndroj

придржи повеќе

придржат
Вид збор: Глагол, свршен
Подржи малку, прифати да не падне.
Албански: mbaj, mbështes

придржува повеќе

Види и: придржи (св.)
придржуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
придржи
Албански: mbahem, mbështetem

прикрепи повеќе

прикрепат
Вид збор: Глагол, свршен
Придржи некого за да не падне.
Албански: mban

стаи повеќе

(се) стаат
Вид збор: Глагол, свршен
Не искаже, не открие на други, задржи за себе.
Албански: fsheh

фаќа повеќе

фаќаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се фаќа) Се држи, се поткрепува.
Албански: mbahem, kapem
Употреба: Разговорно