hoe - онтологија

казма повеќе

мн. казми
Вид збор: Именка, женски род
Алатка, тежок рачен копач.
Турски: kazma
Употреба: Архаизам

кирка повеќе

мн. кирки
Вид збор: Именка, женски род
казма

крамп повеќе

мн. крампови
Вид збор: Именка, машки род
Орудие за копање.
Употреба: Земјоделство

мотика повеќе

мн. мотики
Вид збор: Именка, женски род
Железно орудие со долга рачка за копање земја, прекопување посеви и др.
Употреба: Земјоделство

чапа повеќе

мн. чапи
Вид збор: Именка, женски род
мотика, копачка
Турски: çapa Албански: shat
Употреба: Земјоделство