hill - онтологија

баир повеќе

мн. баири
Вид збор: Именка, машки род
рид, брдо
Турски: bayır Албански: breg
Употреба: Географија , Дијалектен збор

брдо повеќе

мн. брда
Вид збор: Именка, среден род
рид, брег
Албански: breg, kodër
Употреба: Географија

брег повеќе

мн. брегови
Вид збор: Именка, машки род
помал рид
Албански: breg, kodër
Употреба: Географија

височина повеќе

мн. височини
Вид збор: Именка, женски род
Не многу високо, издигнато место.
Албански: lartësi, maje
Употреба: Географија

вишинка повеќе

мн. вишинки
Вид збор: Именка, женски род
Ритче, издигнато место во однос на околината.
Употреба: Географија

издигнатина повеќе

мн. издигнатини
Вид збор: Именка, женски род
Возвишение, издигнато место повисоко од околината.

куп повеќе

мн. купови
Вид збор: Именка, машки род
Мало заоблено возвишение.
Албански: kodër
Употреба: Географија

могила повеќе

мн. могили
Вид збор: Именка, женски род
Мало возвишение.
Албански: mogilë, breg
Употреба: Географија

новка повеќе

мн. новки
Вид збор: Именка, машки род
(мн. новки) рид
Албански: breg
Употреба: Географија

рачина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рид, ричка
Албански: breg, kodër
Употреба: Географија , Дијалектен збор

рид повеќе

мн. ридови
Вид збор: Именка, машки род
брдо, брег, планина
Албански: breg, kodër
Употреба: Географија
Примери:
На врвот од ридот.

ридиште повеќе

Види и: рид (м.)
мн. ридишта
Вид збор: Именка, среден род
рид
Употреба: Аугментатив

ритче повеќе

мн. ритчиња
Вид збор: Именка, среден род
рид
Албански: kodrinë
Употреба: Географија , Деминутив
Примери:
На ритчето горе.

стрмниште повеќе

Види и: стрмнина (ж.)
мн. стрмништа
Вид збор: Именка, среден род
стрмнина
Албански: breg, shpat
Употреба: Географија

тепе повеќе

тепето
Вид збор: Именка, среден род
врв, ритче, височинка
Турски: tepe
Употреба: Архаизам

чукар повеќе

Види и: чука (несв.)
мн. чукари
Вид збор: Именка, машки род
стрмна и каменлива височинка
Употреба: Географија