high - онтологија

висок повеќе

високи
Вид збор: Придавка
Што има димензии по вертикала поголема од просечните.
Албански: i lartë
Што има точно одредена димензија, изразена со мерна единица.
Албански: i lartë
Што е, што се наоѓа на некоја височина.
Албански: i lartë
Што е над другите по ранг, по степен.
Албански: i lartë
Чиешто својство е изразено во голема мера, во голем степен.
Албански: i lartë

вишен повеќе

вишниот
Вид збор: Придавка
Што е висок.
Употреба: Архаизам

возвишен повеќе

возвишени
Вид збор: Придавка
Што воздигнува, бодри, облагородува.

танок повеќе

танка
Вид збор: Придавка
(за звук или глас) висок
Албански: i hollë