hero - онтологија

арслан повеќе

мн. арслани
Вид збор: Именка, машки род
силен, храбар, бестрашен човек
Албански: hero
Употреба: Архаизам , Преносно значење , Разговорно

бабаит повеќе

мн. бабаити
Вид збор: Именка, машки род
Јунак, голем крупен маж.
Турски: babayiğit
Употреба: Архаизам

бестрашник повеќе

мн. бестрашници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е бестрашен, јунак.

витез повеќе

мн. витези
Вид збор: Именка, машки род
Јунак, херој.
Албански: hero

делија повеќе

мн. делии
Вид збор: Именка, машки род
јунак
Албански: deli, hero
Употреба: Разговорно

јунак повеќе

мн. јунаци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е храбар, смел.
Албански: trim, hero
Носител на дејството, лик во литературно дело.
Албански: trim, hero
Употреба: Уметност
син, внук
Албански: trim, bir
Употреба: Разговорно

лав повеќе

мн. лавови
Вид збор: Именка, машки род
Храбар, смел човек.
Албански: luan, hero
Употреба: Преносно значење

левент повеќе

мн. левенти
Вид збор: Именка, машки род
Снажен, здрав, cилен, млад маж.
Употреба: Архаизам

мегданџија повеќе

мн. мегданџии
Вид збор: Именка, машки род
Храбар човек, јунак.
Албански: hero, trim
Употреба: Архаизам

орел повеќе

мн. орли
Вид збор: Именка, машки род
Смел, горд и силен човек.
Албански: shqiponjë, hero, trim
Употреба: Преносно значење

паликар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
јунак
Турски: palikarya
Употреба: Архаизам , Народна поезија

панаг повеќе

Види и: панагон (м.)
мн. панази
Вид збор: Именка, машки род
јунак
Употреба: Разговорно

пеливан повеќе

мн. пеливани
Вид збор: Именка, машки род
јунак, витез
Турски: pehlivan Албански: pelivan, hero
Примери:
(разг.) Повели (сврши го) ако си пеливан!

сокол повеќе

мн. сокли
Вид збор: Именка, машки род
смел човек
Албански: hero, skifter
Употреба: Преносно значење

ударник повеќе

мн. ударници
Вид збор: Именка, машки род
Истакнат работник во социјалистички работен натпревар.
Употреба: Архаизам , Историја

ударничка повеќе

Види и: ударник (м.)
мн. ударнички
Вид збор: Именка, женски род
жена ударник
Употреба: Архаизам , Историја

херој повеќе

мн. херои
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се одликува со извонредна храброст.
Албански: hero