here - онтологија

вадеава повеќе

Вид збор: Прилог
овде, овдека
Употреба: Дијалектен збор

ваму повеќе

Вид збор: Прилог
На ова место, тука.
Истовремено, од друга страна (при спротивставени дејства).
Во изрази за свртување на вниманието на соговорникот.

еве повеќе

Вид збор: Честичка
За посочување и за истакнување на предмети, појави и настани во непосредна близина.

ја повеќе

Вид збор: Честичка
За посочување кон нешто.

навака повеќе

Вид збор: Прилог
наваму

наваму повеќе

Вид збор: Прилог
Во просторот - во правецот на лицето што зборува, кон него, кон неговата страна, кон неговата средина.

овде повеќе

Вид збор: Прилог
На ова место.
Албански: këtu
Во овој град, во оваа земја, средина.
Албански: në këtë

онаму повеќе

Вид збор: Прилог
Во оној правец, на онаа страна.
На она место.

тува повеќе

Вид збор: Прилог
тука
Употреба: Дијалектен збор

тук повеќе

Вид збор: Прилог
тука
Употреба: Народна поезија

тука повеќе

Вид збор: Прилог
На тоа место.
Албански: këtu
Овде, при истакнување на присуството на некого.