herd - онтологија

булук повеќе

мн. булуци
Вид збор: Именка, машки род
Стадо, крдар, мноштво животни.
Турски: bölük

ергеле повеќе

мн. ергелиња
Вид збор: Именка, среден род
Коњи кога се во група.
Албански: kope kuajsh
Употреба: Зоологија

крдак повеќе

Види и: крдар (м.)
мн. крдаци
Вид збор: Именка, машки род
стадо

крдар повеќе

мн. крдари
Вид збор: Именка, машки род
Поголем број крупни истородни животни што паcат заедно.

расадник повеќе

мн. расадници
Вид збор: Именка, машки род
Место од каде што се шири нешто, огниште.
Албански: vatër
Употреба: Преносно значење
Примери:
Расадник на заразата.

стадо повеќе

мн. стада
Вид збор: Именка, среден род
Група животни, обично овци и кози, што пасат заедно; група животни, обично од еден вид.
Албански: kope, tufë
Употреба: Зоологија