herb - онтологија

билје повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Општ назив за билки, тревки.
Албански: bimë, barë
Употреба: Ботаника
Билки и тревки со лековита моќ.
Албански: bimë, barë
Употреба: Медицина

билка повеќе

мн. билки
Вид збор: Именка, женски род
Тревка, растение со лековита или со магиска моќ.
Албански: bimë, barë
Употреба: Ботаника

мирудија повеќе

мн. мирудии
Вид збор: Именка, женски род
зачин воопшто
Албански: erëz
Употреба: Гастрономија

трева повеќе

мн. треви
Вид збор: Именка, женски род
билка
Албански: barishte
Употреба: Ботаника , Разговорно

тревица повеќе

мн. тревици
Вид збор: Именка, женски род
Лековита билка.
Албански: bar shërues
Употреба: Ботаника , Деминутив

тревка повеќе

мн. тревки
Вид збор: Именка, женски род
лековита билка
Албански: fije bari
Употреба: Ботаника