hell - онтологија

ад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Подземен задгробен свет, пекол.
Употреба: Религија

вечна повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
пекол
Албански: ferr
Употреба: Архаизам , Религија

пекол повеќе

(едн.) пеколот
Вид збор: Именка, машки род
ад, вечна мака
Албански: ferr, xhehnem
Употреба: Религија
Неподносливо место; неподнослива положба; неподнослива состојба.
Албански: ferr, skëterrë
Употреба: Преносно значење

џенем повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
пекол
Турски: cehennem
Употреба: Архаизам