heal - онтологија

вида повеќе

видаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лекува
Албански: shëron
Употреба: Архаизам
(се вида) Се лекува самиот.
Албански: shërohem

заздравее повеќе

Види и: заздрави (св.)
заздравеат
Вид збор: Глагол, свршен
заздрави

заздрави повеќе

заздрават
Вид збор: Глагол, свршен
За рана - оздрави, зарасне.
Албански: shërohet
Употреба: Медицина

залекува повеќе

Види и: лекува (несв.)
залекуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лекува.
Албански: mjekohet
Употреба: Медицина
За рана - донекаде излекува, доведе во добра состојба.
Албански: shërohet
Употреба: Медицина
(се залекува) Почне да се лекува.
Албански: mjekohet
Употреба: Медицина

залечи повеќе

Види и: лечи (несв.)
залечат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лечи, да лекува некого.
Албански: shëroj, mjekoj
Употреба: Медицина
(се залечи) Почне да се лечи, да се лекува.
Албански: shëroj
Употреба: Медицина

зарасне повеќе

Види и: расне (несв.)
зараснат
Вид збор: Глагол, свршен
За рана - заздрави, се залечи.
Албански: shëroj
Употреба: Медицина

зарасте повеќе

зарастат
Вид збор: Глагол, свршен
зарасне
Албански: shëroj

зацели повеќе

зацелат
Вид збор: Глагол, свршен
Залечи, заздрави рана.
Албански: shëroj
(се зацели) се залечи
Албански: shërohet

извида повеќе

извидаат
Вид збор: Глагол, свршен
излечи, излекува

излекува повеќе

излекуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се излекува) оздравее
Албански: shëroj, shëndoshem
Употреба: Медицина

излечи повеќе

Види и: излекува (св.)
излечат
Вид збор: Глагол, свршен
излекува
Употреба: Медицина

исцели повеќе

исцелат
Вид збор: Глагол, свршен
Излекува (обично за рана, повреда).
Албански: shëroj
(се исцели) Зарасне, оздрави, се излекува.
Албански: shërohem

лекува повеќе

лекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само 3л.) Има способност да исцелува, да оздравува.
Албански: shëron
Употреба: Медицина

лечи повеќе

Види и: лекува (несв.)
(се) лечат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) лекува
Употреба: Медицина

оздравее повеќе

оздравеат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да е здрав; излекува некого од болест.
Албански: shëron
Употреба: Медицина

оправи повеќе

оправат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оправи) оздрави, закрепне
Албански: shëroj

подзарасне повеќе

подзараснат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зараснува по малку, донекаде.

позаздравее повеќе

Види и: позаздрави (св.)
позаздравеат
Вид збор: Глагол, свршен
Заздрави нешто малку подобро.

позаздрави повеќе

Види и: заздрави (св.)
позаздрават
Вид збор: Глагол, свршен
Стане поздрав, поцврст, поврати здравје.
Албански: shërohem, përforcohem
За рана - заздрави, зарасне малку повеќе.
Албански: shërohet, mbyllet

поизлечи повеќе

Види и: излечи (св.)
поизлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Излечи малку повеќе.
Употреба: Медицина

полекува повеќе

полекуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Лекува некого или некоја болест малку, некое време или недоволно.

полечи повеќе

Види и: полекува (св.)
полечат
Вид збор: Глагол, свршен
полекува

пооздравее повеќе

Види и: пооздрави (св.)
пооздравеат
Вид збор: Глагол, свршен
пооздрави

пооздрави повеќе

пооздрават
Вид збор: Глагол, свршен
(непреод.) Оздрави малку, донекаде.

поткрене повеќе

поткренат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поткрене) Се оправи, оздрави, закрепне малку по болест.
Албански: shërohet

преболи повеќе

преболат
Вид збор: Глагол, свршен
оздрави, заздрави, закрепне
Албански: shëroj