headscarf - онтологија

врзоглавка повеќе

мн. врзоглавки
Вид збор: Именка, женски род
Женска шамија за на глава.

забрада повеќе

Види и: забратка (ж.)
мн. забради
Вид збор: Именка, женски род
забратка

забрадник повеќе

Види и: забратка (ж.)
мн. забрадници
Вид збор: Именка, машки род
забратка

забратка повеќе

мн. забратки
Вид збор: Именка, женски род
Шамија, марама што се става на глава и се врзува под брадата.

тестемел повеќе

мн. тестемели
Вид збор: Именка, машки род
крпа, марама за глава
Употреба: Архаизам

туљбен повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид лесна женска шамија за на глава.
Турски: tülbent

чевре повеќе

мн. чевриња
Вид збор: Именка, среден род
Танка четириаголна шамија за на глава, обично извезена со сребрени нишки.
Турски: çevre

шамија повеќе

мн. шамии
Вид збор: Именка, женски род
Женска марама за на глава; поголема марама.
Турски: şami