harvester - онтологија

жетвар повеќе

мн. жетвари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што жние жито, што ја извршува жетвата.
Албански: korrës
Употреба: Земјоделство

жетварче повеќе

мн. жетварчиња
Вид збор: Именка, среден род
жетвар
Албански: korrës, vjelës
Употреба: Деминутив , Земјоделство

жнеалка повеќе

мн. жнеалки
Вид збор: Именка, женски род
Машина за жнеење.
Албански: korrëse
Употреба: Земјоделство

жнеар повеќе

Види и: жетвар (м.)
мн. жнеари
Вид збор: Именка, машки род
жетвар
Употреба: Земјоделство

жнеач повеќе

мн. жнеачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што жнее.
Употреба: Земјоделство
Машина за жнеење.
Употреба: Земјоделство

жнејач повеќе

мн. жнејачи
Вид збор: Именка, машки род
жетвар
Употреба: Земјоделство

комбајн повеќе

мн. комбајни
Вид збор: Именка, машки род
Комбинирана земјоделска машина што може истовремено да врши повеќе операции, да жнее и да врши и сл.
Употреба: Земјоделство
Примери:
Започна жетвата cо комбајни.