harvest - онтологија

берба повеќе

мн. берби
Вид збор: Именка, женски род
Берење, собирање плодови, тутун, дрва и сл.
Албански: vjelje
Употреба: Земјоделство

добере повеќе

Види и: бере (св. и несв.)
доберат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со берењето.
Албански: vjel, mbledh

дообере повеќе

Види и: обере (св.)
дооберат
Вид збор: Глагол, свршен
Обере нешто до крај.

жетва повеќе

мн. жетви
Вид збор: Именка, женски род
Жниење и собирање на житото.
Албански: koorje
Употреба: Земјоделство
Време на жетвените работи.
Албански: korrje

жнее повеќе

жнеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Реже житни стебла, собира, сече жито со срп или со земјоделска машина.
Албански: korr
Употреба: Земјоделство

жние повеќе

Види и: жнее (св. и несв.)
жнијат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
жнее

зажние повеќе

зажнијат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да жние.
Употреба: Земјоделство

наджние повеќе

Види и: наджнее (св.)
наджнијат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожние повеќе од некого, натпревари некого во жниење.
Употреба: Земјоделство

нажнее повеќе

нажнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожние определено количество, доволно или многу.
Албански: korr mjaft
(се нажнее) Ожние многу, до задоволување, до измореност.
Албански: korr shumë

нажние повеќе

Види и: нажнее (св.)
нажнијат
Вид збор: Глагол, свршен
нажнее

обере повеќе

оберат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере плодови, растенија или делови од нив со кинење, тресење и сл.
Албански: mbledh, vjel

ожнее повеќе

Види и: жнее (св. и несв.)
ожнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши жнеење житни стебла, собере жито од нива.
Употреба: Земјоделство

ожние повеќе

Види и: ожнее (св.)
ожнијат
Вид збор: Глагол, свршен
ожнее
Употреба: Земјоделство

пожнее повеќе

Види и: жнее (св. и несв.)
пожнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Жнее малку, кратко време.
Албански: korr pak
Употреба: Земјоделство

пожнива повеќе

Види и: пожние (св.)
пожниваат
Вид збор: Глагол, несвршен
пожние, жние

пожние повеќе

Види и: жние (св. и несв.)
пожнијат
Вид збор: Глагол, свршен
жние

разжнее повеќе

(се) разжнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне поинтензивно да жнее.

разжние повеќе

Види и: разжнее (св.)
(се) разжнијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разжнее