hang - онтологија

беси повеќе

бесат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врзува, закачува нешто да виси.
Албански: var
Одземе живот со бесење.
Албански: varet
(се беси) Си го одземе животот со бесење.
Албански: varet
(се беси) Губи време, бесцелно се задржува некаде.
Албански: endet
Употреба: Преносно значење

виси повеќе

висат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стои закачен, обесен на нешто без потпора од долната страна.
Албански: var
Лошо стои, лошо паѓа надолу, олабавен, отпуштен паѓа надолу.
Албански: var
Стои, е наднесен над нешто.
Албански: qëndron
Плови над нешто без никаква потпора.
Албански: lundron
Употреба: Преносно значење
Стои, се задржува на некое место подолго време, обично без работа.
Албански: qëndron
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Е неизвесен, несигурен.
Албански: pasigurt

висне повеќе

Види и: виси (несв.)
виснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се закачи, се обеси на нешто без да има потпора од долната страна.
Албански: var
Се олабави, се опушти, падне надолу.
Албански: liroj
Стои над нешто без потпора.
Албански: qëndron

врзе повеќе

врзат
Вид збор: Глагол, свршен
3акачи, обеси нешто на нешто.
Албански: lidh, var

дене повеќе

денат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, закачува
Албански: var

закачи повеќе

закачат
Вид збор: Глагол, свршен
Обеси, прицврсти нешто да виси, да стои закачено.
Албански: var
(се закачи) Се фати за некого или за нешто.
Албански: var
(се закачи) Се допре, се зафати, се набоде на нешто во движење.
Албански: var

запне повеќе

запнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, закачи нешто на друго нешто.
Албански: var

зачмае повеќе

Види и: чмае (несв.)
зачмаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чмае.
Албански: flej shumë
Остане долго некаде.
Албански: mbahet gjatë
(се зачмае) Се задржи долго некаде.
Албански: mbahet gjatë

здене повеќе

зденат
Вид збор: Глагол, свршен
закачи, обеси
Албански: var

изобеси повеќе

изобесат
Вид збор: Глагол, свршен
Обеси сѐ што било за бесење.

испобеси повеќе

Види и: беси (несв.)
испобесат
Вид збор: Глагол, свршен
Обеси повеќемина.

испообеси повеќе

Види и: обеси (св.)
испообесат
Вид збор: Глагол, свршен
Обеси во голем број (луѓе, предмети).

качи повеќе

качат
Вид збор: Глагол, несвршен
Закачи, беси нешто.
Албански: var

нависне повеќе

нависнат
Вид збор: Глагол, свршен
Обвисне на, над нешто, висне - за множество.

надвисне повеќе

(се) надвиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Виси над нешто, се најде над нешто.
Албански: ngritet
Се наоѓа, е изграден сосема близу нешто, над нешто.
Албански: varet
Се закани, навести нешто непријатно, лошо.
Албански: kanoset
Употреба: Преносно значење

наднесе повеќе

наднесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наднесе) Се издигне на некоја височина над нешто.
Албански: varem

накачи повеќе

накачат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи, набеси повеќе нешта.
Албански: var

наобеси повеќе

наобесат
Вид збор: Глагол, свршен
Обеси нешто (облека) во голем број.

обвисне повеќе

(се) обвиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се обеси држејќи се на нешто.
Албански: varet
Се олабави, висне надолу.
Албански: varet
Се наднесе, надвисне над нешто.
Албански: varet

обеси повеќе

обесат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи, намести нешто да виси.
Албански: varret
Лиши некого од живот со бесење, изврши смртна казна бесење.
Албански: var
Спушти, наведне (глава).
Албански: var
Употреба: Преносно значење
(се обеси) Си го одзеде животот со бесење.
Албански: varret
(се обеси) Се провисне на некого или на нешто.
Албански: var

повиси повеќе

Види и: виси (несв.)
повисат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане да виси некое време.

подзакачи повеќе

подзакачат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи малку, само донекаде.

прикачи повеќе

прикачат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи, спои, сврзе еден предмет со друг на соодветен начин.
Албански: ngjes, var
Обеси, процврсти нешто да виси, да стои закачено.
Албански: var
Качи малку или уште малку повисоко.
Албански: var, ngjes
Употреба: Ретко

пропушти повеќе

пропуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се пропушти) Почне да виси, да се пробесува.

простре повеќе

прострат
Вид збор: Глагол, свршен
Обеси, рашири алишта за да се сушат.
Албански: var

разобеси повеќе

Види и: обеси (св.)
разобесат
Вид збор: Глагол, свршен
Обеси поголем број предмети по разни места.
Албански: var
Примери:
Ќе ги разобеси сликите по ѕидовите.
Обеси поголем број луѓе.
Албански: ekzekutoj me varje
Примери:
Ги разобесија Турците.

разобесува повеќе

Види и: разобеси (св.)
разобесуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разобеси

свисне повеќе

свиснат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) наклони надолу, (се) отпушти, (се) олабави, (се) опушти
Албански: varet, çliroj
Примери:
Свисне глава.

свиснува повеќе

Види и: свисне (св.)
свиснуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наклонува надолу, олабавува.
Албански: varet, çlirohet

спушти повеќе

спуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спушти) За коса - падне надолу, висне.
Албански: var