hand's breadth - онтологија

дланка повеќе

мн. дланки
Вид збор: Именка, женски род
Мерка за должина.
Албански: pëllëmbë

педа повеќе

мн. педи
Вид збор: Именка, женски род
Раздалечина од врвот на палецот на раката до врвот на малото прсте, при оптегната дланка.
Албански: pëllëmbë
Мерка за должина.
Албански: njësi matëse për gjatësi, pëllëmbë
Примери:
Голем колку една педа.