hamper - онтологија

брани повеќе

бранат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не дозволува, спречува, забранува нешто (со кратка заменска форма: ми, ти, му...).
Албански: pengoj
Употреба: Преносно значење

забави повеќе

забават
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи, попречи некому да стигне некаде или да направи нешто навреме.
Албански: pengoj

смете повеќе

сметат
Вид збор: Глагол, свршен
попречи
Албански: pengoj

смеќава повеќе

смеќаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
пречи
Употреба: Разговорно