halve - онтологија

испреполови повеќе

Види и: преполови (св.)
испреполоват
Вид збор: Глагол, свршен
Преполови повеќе нешта.

полови повеќе

Види и: преполови (св.)
половат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дели на половина, двои наполу, преполовува.
(се полови) Се дели наполу, се преполовува.

преполови повеќе

преполоват
Вид збор: Глагол, свршен
Целото го подели на два дела, на две половини.
Албански: përgjysmoj
Смали на половина.
Албански: përgjysmoj

раздвои повеќе

раздвојат
Вид збор: Глагол, свршен
Раздели на два дела.
Албански: gjysmoj

раздели повеќе

Види и: дели (св. и несв.)
разделат
Вид збор: Глагол, свршен
Минувајќи по средината подели нешто на две.
Албански: gjysmoj

располови повеќе

располоват
Вид збор: Глагол, свршен
Расече на две половини, преполови.
Албански: përgjysmoj
Примери:
Му ја располовија главата.
(се преполови) Расече се на две половини, се преполови.
Албански: përgjysmohet
Примери:
Падна и се располови.

располовува повеќе

Види и: располови (св.)
(се) располовуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) располови