growl - онтологија

закркори повеќе

закркорат
Вид збор: Глагол, свршен
За глас - почне да кркори, да се слуша испрекинато.
Албански: zë i ndërprerë

изржи повеќе

изржат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - се огласи со 'ржење.
Албански: grind
Остро, грубо се извика на некого.
Албански: grind
Употреба: Преносно значење

ржи повеќе

ржат
Вид збор: Глагол, несвршен
За куче - знак за агресивност.
Албански: hungëron
Употреба: Зоологија

рмжи повеќе

Види и: ржи (несв.)
рмжат
Вид збор: Глагол, несвршен
ржи
Употреба: Дијалектен збор

руе повеќе

рујат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за куче) ржи
Албански: hungëron, grindet
Употреба: Дијалектен збор
брмчи, зуи
Албански: buçoj, zëzëlloj
Примери:
И мислите продолжија да рујат како бранови.

руење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
брмчење
Албански: buçitje, zëzëllim

скркори повеќе

Види и: кркори (несв.)
скркорат
Вид збор: Глагол, свршен
(за глас) Почне одеднаш да кркори.
Албански: ankohem

сржи повеќе

сржат
Вид збор: Глагол, свршен
(за куче) Испушта специфичен глас.
Албански: ndërsej
Употреба: Зоологија
Примери:
Кучето сржа по децата.

срти повеќе

сртат
Вид збор: Глагол, несвршен
За куче - 'ржи.
Употреба: Зоологија