grow - онтологија

вирее повеќе

виреат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За растение - расте, успева.

виши повеќе

вишат
Вид збор: Глагол, несвршен
Расте во височина.
Албански: rritet
(се виши) Расте во височина, станува сѐ повисок.
Албански: rritet

големее повеќе

големеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Расте, станува поголем.
Албански: zmadhohet, rritet

дорасте повеќе

Види и: дорасне (св.)
дорастат
Вид збор: Глагол, свршен
дорасне

дрочи повеќе

дрочат
Вид збор: Глагол, несвршен
Расте, станува голем, крупен.
Албански: rritet shumë

дрочка повеќе

Види и: дрочи (несв.)
дрочкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дрочи полека, малку по малку.

зарасте повеќе

зарастат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да расте, да никнува.
Албански: filloj të rritet

збува повеќе

збуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За киснато тесто - надојдува.
Употреба: Гастрономија

извиши повеќе

Види и: виши (несв.)
извишат
Вид збор: Глагол, свршен
Израсте во височина.
Албански: rrit
(се извиши) Стане висок, порасне.
Албански: rrit

изникне повеќе

изникнат
Вид збор: Глагол, свршен
Никне целосно, до крај.
Албански: bin, çel

израсне повеќе

израснат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - никнувајќи на некаква почва, се појави надвор од неа, изникне и почне да расте и да се развива во целиот свој раст.
Албански: rrit
За друго што расте - никнувајќи на некаква основа, се појави надвор од неа.
Албански: rrit
Се развие во определен или во целиот свој раст.
Албански: rrit
Расне повеќе од некоја претходно утврдена големина.
Албански: rritet
Употреба: Преносно значење

испоникне повеќе

Види и: изникне (св.)
испоникнат
Вид збор: Глагол, свршен
Никне во голем број, премногу.
Примери:
По дождот испоникнаа печурки.

истера повеќе

истераат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - израсте до некаде.
Албански: rrit

наникне повеќе

наникнат
Вид збор: Глагол, свршен
Никне многу, никне насекаде.
Примери:
На нивата наникнал див коноп.

нарасне повеќе

нараснат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане повисок, потпорасне.
Албански: rritet
Никне, се развие врз некоја почва (за растенија).
Албански: binë, rritet

нарасте повеќе

Види и: нарасне (св.)
нарастат
Вид збор: Глагол, свршен
нарасне

никне повеќе

никнат
Вид збор: Глагол, свршен
Со природен развој се појави над површината.
Албански: çel, bin

никне повеќе

никнат
Вид збор: Глагол, несвршен
порасне

остави повеќе

остават
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти да расте брада, коса.
Албански:

подизникне повеќе

Види и: изникне (св.)
подизникнат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3. л.) Изникне малку, донекаде.

подникне повеќе

подникнат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - никне само малку.

подрасне повеќе

подраснат
Вид збор: Глагол, свршен
Малку порасне, порасте.

позголеми повеќе

Види и: зголеми (св.)
позголемат
Вид збор: Глагол, свршен
(се позголеми) Обично во 3 л. - стане уште поголемо.
Албански: zmadhohet

понарасне повеќе

Види и: нарасне (св.)
понараснат
Вид збор: Глагол, свршен
Нарасне малку, донекаде.
Албански: rritet pak

поникне повеќе

поникнат
Вид збор: Глагол, свршен
Никне, изникне насекаде (трева, растенија).
се појави, создаде

попорасне повеќе

попораснат
Вид збор: Глагол, свршен
Порасне, порасте уште малку.

попорасте повеќе

Види и: попорасне (св.)
попорастат
Вид збор: Глагол, свршен
попорасне

порасне повеќе

пораснат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане голем, висок по раст.
Албански: rritet
За брада, коса, растение - никне, расне.
Албански: rritet

потера повеќе

потераат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - почне да расте, пушти пупки, лисје.
Албански: rritet
Употреба: Ботаника
Навлезе во определена година од возраста.
Албански: rritem, plakem

потпорасне повеќе

Види и: порасне (св.)
потпораснат
Вид збор: Глагол, свршен
Порасне малку, стане повисок во некоја мера.
Албански: rritet

пркне повеќе

пркнат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - никне, изникне.
Албански: mbin, mugullon
Употреба: Ботаника
расте, порасне малку, стане посилно
Албански: rritet pak, zhvillohet

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(За растение) кога е во процес на растење.
Албански: të rritet
Остави да му порасне брада, мустаќи, коса.
Албански: rritet

развие повеќе

развијат
Вид збор: Глагол, свршен
За шума, растение - пушти лисје, гранки.
Албански: zhvilloj, shtoj

разрасне повеќе

разраснат
Вид збор: Глагол, свршен
Израсне, стане повисок, заземе повеќе место.
Албански: rritem
Примери:
Разрасна веќе шумава.

раскрупни повеќе

раскрупнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се раскрупни) Стане крупен, со поголем обем, добие во тежина и во големина.

расне повеќе

Види и: расте (несв.)
раснат
Вид збор: Глагол, несвршен
расте

расте повеќе

растат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек, животно, растение - станува поголем како резултат од животниот процес; за заби, коса - никнува.
Албански: rritet
Поминува во некакви услови своето детство, раните години.
Албански: rritet
За растение - вирее, се развива.
Албански: rritet
Употреба: Ботаника

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
За растенија - исфрла, вади.
Албански: rriten
Навлегува во извесна возраст.
Албански: hyn
расте, напредува, се развива
Албански: rrit