group - онтологија

актив повеќе

мн. активи
Вид збор: Именка, машки род
Организирана група луѓе што се истакнува особено во вршењето на некаква дејност.
Албански: grup
Употреба: Политика

братија повеќе

мн. братии
Вид збор: Именка, женски род
друштво, група
Албански: komunitet, grup
Употреба: Иронично

група повеќе

мн. групи
Вид збор: Именка, женски род
луѓе, заедница
Албански: grup
Множество, целина од предмети, честици, составни делови и др.
Албански: grup

друштво повеќе

мн. друштва
Вид збор: Именка, среден род
Лица што имаат близок, пријателски однос и често се дружат заедно заради работа, забава, игра и сл.
Албански: shoqëri

јато повеќе

мн. јата
Вид збор: Именка, среден род
Воопшто, група предмети.
Албански: grupë, tufë
Употреба: Преносно значење

концерн повеќе

мн. концерни
Вид збор: Именка, машки род
Капиталистичко монополско здружение што настанува со финансиско групирање на поголем број претпријатија.
Германски: Konzern Албански: koncern
Употреба: Економија

момчетија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Момци, дружина, група од момчиња.

партија повеќе

мн. партии
Вид збор: Именка, женски род
Група луѓе сврзани со заедничка работа.

раздел повеќе

мн. раздели
Вид збор: Именка, машки род
Дел од нешто што е разделено; дел од некој текст.
Албански: vijë ndarëse
Примери:
По групи ги раздели.

содружување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) содружува

тајфа повеќе

тајфата
Вид збор: Именка, женски род
Група луѓе, дружина најчесто од мајстори - ѕидари но и разбојници, паликуќи и сл.
Турски: tayfa
Употреба: Архаизам
Примери:
Се претпоставува дека ја изградила неговата градителска тајфа, која ја донел со себе.

чета повеќе

мн. чети
Вид збор: Именка, женски род
Како помала единица во работна бригада.
Албански: grup
Група вооружени луѓе - востаници.
Албански: rebel
Употреба: Историја