grimace - онтологија

заклешти повеќе

заклештат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заклешти) Почне да се клешти, да се смее силно.
Албански: bëj grimasë

искриви повеќе

искриват
Вид збор: Глагол, свршен
Даде неприроден израз на лицето, устата и сл. поради незадоволство, гадливост и др.
Албански: bëj grimasë

испаколичи повеќе

испаколичат
Вид збор: Глагол, свршен
искривоколчи

исплази повеќе

исплазат
Вид збор: Глагол, свршен
Го испружи, го извади јазикот од устата.
Албански: nxjerr gjuhën
(се исплази) Направи гримаса вадејќи го јазикот од устата, се искриви, покаже јазик некому.
Албански: tregoj gjuhën

исчепати повеќе

исчепатат
Вид збор: Глагол, свршен
За уста - непристојно рашири, отвори.
Албански: hap gojën
Употреба: Разговорно

муси повеќе

(се) мусат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) мурти

намршти повеќе

Види и: мршти (несв.)
намрштат
Вид збор: Глагол, свршен
Hаправи нерасположен, незадоволен, налутен израз на лицето.
Албански: grimasë, ngërdheshje
(се намршти) Се намурти, стана нерасположен.
Албански: mrrolem

намурти повеќе

намуртат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нерасположен, незадоволен, налутен израз на лицето.
Албански: grimasë, i hidhëruar
(се намурти) Се онерасположи, се налути, се намршти.
Албански: grimasë, i hidhëruar

намуси повеќе

Види и: муси (несв.)
(се) намусат
Вид збор: Глагол, свршен
намурти

пени повеќе

пенат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пени) се клешти
Албански: shkumon
Употреба: Преносно значење