grey - онтологија

бел повеќе

бели
Вид збор: Придавка
Што е побелен.
Албански: i e zbardhur

обелен повеќе

обелениот
Вид збор: Придавка
За човек - што има бела коса.

осиви повеќе

осиват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане сиво.
Албански: përhihet, merr bojë hiri
Стане сив.
Албански: përhihet

пеплосан повеќе

Види и: пеплоса (св.)
пеплосани
Вид збор: Придавка
Што е блед како крпа, посивен.

посиви повеќе

посиват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане сиво.
Албански: përhihet
Стане сив.
Албански: përhihet

пробелее повеќе

пробелеат
Вид збор: Глагол, свршен
За коса - почне да станува седа.

сед повеќе

Вид збор: Придавка
За коса - бел, пробелен.
Примери:
Со седа коса.

сив повеќе

сиви
Вид збор: Придавка
Кој има боја на пепел.
За време стушен.

сребрее повеќе

сребреат
Вид збор: Глагол, несвршен
За коса, брада - почнува да побелува.
Албански: zbardhet