green - онтологија

зазеленее повеќе

(се) зазеленеат
Вид збор: Глагол, свршен
се зазелени

зазелени повеќе

(се) зазеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да станува зелен.

зелен повеќе

зелени
Вид збор: Придавка
Што е со боја на трева, на свежи, неовенати лисје.
Албански: i gjelbër, jeshil, i blertë
Што е обрастен со трева, со растенија и сл.
Албански: i blertë, ledinë

зеленее повеќе

зеленеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува зелен, позеленува.
Албански: gjelbëron
(се зеленее) Се покажува со својата зелена боја.
Албански: gjelbëron

зелени повеќе

зеленат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да стане зелено.
Албански: gjelbëroj

зеленило повеќе

мн. зеленила
Вид збор: Именка, среден род
Растителен свет со зелена боја.
Албански: gjelbërim
Употреба: Ботаника

зеленинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
зеленина
Албански: jeshillëk që hahet
Употреба: Деминутив
Тоа што се јаде, а е со зелена боја.
Албански: jeshillëk që hahet
Употреба: Гастрономија , Преносно значење

зеленичок повеќе

зеленичкиот
Вид збор: Придавка
зелен
зеленикав

зелениште повеќе

мн. зеленишта
Вид збор: Именка, среден род
Зелено овошје и зеленчук.
Албански: gjelbrim
Простирање на зелена боја.
Албански: gjelbrim

озелени повеќе

озеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие зелена боја.
Албански: gjelbëroj, bëj jeshil

позеленее повеќе

Види и: зеленее (несв.)
позеленеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане зелено, добие зелена боја, ја менува бојата во зелено.

позелени повеќе

позеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да добие зелена боја.
Албански: gjelbëron
Насади ниско зеленило, трева и сл.
Албански: gjelbëron
Стане зелен.
Албански: gjelbëron

пораззелени повеќе

Види и: раззелени (св.)
(се) пораззеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Се раззелени малку, во некоја мера.
Албански: gjelbëroj pak
(се пораззелени) Се раззелени во голема, поголема мера, насекаде.
Албански: gjelbërohet gjithkah

раззеленее повеќе

Види и: раззелени (св.)
(се) раззеленеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раззелени

раззелени повеќе

Види и: зелени (несв.)
раззеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие зелена боја, озелени.
Албански: gjelbëron
(се раззелени) Стане зелен.
Албански: gjelbëroj