glassy - онтологија

срчен повеќе

срчениот
Вид збор: Придавка
стаклен
Употреба: Разговорно
Што е како срча, што личи на срча.

срчест повеќе

Види и: срчен (прид.)
срчести
Вид збор: Придавка
срчен
Употреба: Разговорно
Примери:
Со срчест, изгубен поглед.

стаклен повеќе

стаклени
Вид збор: Придавка
Кој има својство на стакло, сличен на стакло.
Примери:
Стаклен блесок.
За очи, поглед - безживотен, студен.
Примери:
Го посматраше со стаклен поглед.

стаклест повеќе

Види и: стакловиден (прид.)
стаклеста
Вид збор: Придавка
стакловиден

стакловиден повеќе

стакловидна
Вид збор: Придавка
Кој има вид на стакло.
Примери:
Стакловиден песок.