give up - онтологија

одвикне повеќе

одвикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некој да се откаже од некаква навика, одучи некого од нешто.
Албански: lë, heq dorë
се одучи
Албански: heq dorë

одврати повеќе

одвратат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одврати) Се оттргне, се откаже од нешто.
Албански: dorëzoj

одрече повеќе

одречат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одрече) Се откаже од нешто.
Албански: pranoj, dorzoj

откаже повеќе

откажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се откаже) Прекине врска, одноc со некого.
Албански: dorëzoj
(се откаже) Напушти навика, вообичаена активност.
Албански: dorëzoj
(се откаже) Напушти идеја, миcлење, намера, нешто што се мислело да се изврши, да се направи.
Албански: dorëzoj

потклекне повеќе

потклекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Попушти, покаже слабост, не издржи до крај, се откаже, се предаде.
Албански: gjunjëzoj, dorëzohem