get used - онтологија

закорени повеќе

закоренат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закорени) Се привикне, се приспособи, премине во обичај, во навика.
Албански: rrënjoset
Употреба: Преносно значење

заучи повеќе

Види и: учи (несв.)
заучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заучи) Добие, стекне навика.
Албански: mësohet

навикне повеќе

навикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие некаков навик.
Албански: mësoj
Привикне некого на нешто.
Албански: mësoj
Свикне, привикне на нешто, на некого.
Албански: mësoj

поднаучи повеќе

Види и: научи (св.)
поднаучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поднаучи) Се навикне малку, донекаде.
Албански: mësohem

привикне повеќе

привикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие некаков навик.
Албански: mësohem, marr shprehi
(се привикне) се свикне
Албански: përshtatem, mësohem

приучи повеќе

приучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се приучи) Свикне, се навикне учејќи.
Албански: mësohem, përshtatem

свикне повеќе

свикнат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Направи да добие некој навик.
Примери:
Ќе се помачиш и ќе го свикнеш на ред.
(се свикне) Добие навик, се приспособи.

срасне повеќе

сраснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се сврзе неразделно, свикне.
Албански: lidhë, bashkoj
Употреба: Преносно значење