gaze - онтологија

вгледа повеќе

(се) вгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
се загледа

втренчи повеќе

Види и: втренчи (св.)
втренчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се втренчи) Се загледа со вкочанет поглед.
Албански: ngul sytë

заблее повеќе

Види и: блее (несв.)
заблеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заблее) Се загледа како изгубен, расеано.
Албански: bgul sytë

заѕури повеќе

заѕурат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ѕури, да се загледува во некого или во нешто.

запули повеќе

(се) запулат
Вид збор: Глагол, свршен
Се загледа во некого или во нешто.
Употреба: Дијалектен збор

зачкива повеќе

зачкиваат
Вид збор: Глагол, свршен
Впери поглед во некого, во нешто.
Албански: ia ngul sytë
Употреба: Разговорно

зјае повеќе

зјаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Широко е отворен; стои неисполнет, празен; нема поклопец и сл.
Албански: vështrim
Не е добро затворен, има пукнатини, пропушта воздух.
Албански: vështrim
Прави впечаток на празнина, на безизразност.
Албански: vështrim
Употреба: Преносно значење

зјапа повеќе

зјапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стои и гледа со отворена уста.
Албански: gojë hapur
Се загледува во нешто ило во некого.
Албански: ngul sytë
Нешто е ширум отворено или има отворена дупка или нешто слично.
Албански: vështrim
Употреба: Преносно значење

зјапне повеќе

Види и: зјапа (несв.)
зјапнат
Вид збор: Глагол, свршен
зјапа

ѕвери повеќе

(се) ѕверат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа бесцелно, празно; гледа долго, втренчено, нападно.
Албански: vështroj ngultas

кокори повеќе

кокорат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кокори) Гледа со широко отворени очи.
Албански: ngul sytë

оџагари повеќе

оџагарат
Вид збор: Глагол, свршен
Отвори широко очи (од изненадување, од чудење, од страв).
Албански: hap sytë
(се оџагари) Погледне со широко отворени очи.
Албански: shikon me sy shumë të hapur

позјапа повеќе

Види и: зјапа (несв.)
позјапаат
Вид збор: Глагол, свршен
Зјапа, гледа, се загледа во некого малку, кратко време.

пули повеќе

пулат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа во некого или нешто.
Албански: ngul sytë
Употреба: Дијалектен збор
(се пули) Гледа, се загледува во некого или нешто.
Албански: shikon, ngul sytë
Употреба: Дијалектен збор

пупули повеќе

Види и: пули (несв.)
пупулат
Вид збор: Глагол, несвршен
Посматра од високо.
Употреба: Дијалектен збор

разопули повеќе

Види и: опули (св.)
разопулат
Вид збор: Глагол, свршен
Отвори, опули очи ширум.
Употреба: Дијалектен збор
(се разопули) Се загледа, се опули наоколу или кон нешто.
Употреба: Дијалектен збор