gargle - онтологија

брбори повеќе

брборат
Вид збор: Глагол, несвршен
Жабурка, со дување или на друг начин прави меури во вода испуштајќи специфичен звук.
Албански: gargaris

гаргара повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Плакнење на устата и грлото со вода или со лековита течност.
Турски: gargara
Употреба: Медицина

гаргари повеќе

гаргарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави гаргара, го плакне грлото.
Употреба: Медицина

жабурка повеќе

жабуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави гаргара, ја плакне устата или грлото.

зажабурка повеќе

зажабуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да жабурка, да движи некаква течност низ устата, произведувајќи специфичен звук.
Албански: gargaris

згргори повеќе

Види и: гргори (несв.)
згргорат
Вид збор: Глагол, свршен
гргори
Албански: gurgullon