fresh - онтологија

весел повеќе

весели
Вид збор: Придавка
За растенија - свеж, неовенат.
Албански: i gjallë
Употреба: Преносно значење

млад повеќе

млади
Вид збор: Придавка
За зеленчук - што не е потполно созреан.
Албански: i freskët

пресен повеќе

пресни
Вид збор: Придавка
Што е неодамна направен или добиен.
Албански: i freskët, taze
Што се појавил отскоро, неодамнешен.
Албански: i freskët

свеж повеќе

свежи
Вид збор: Придавка
Тукушто приготвен, кој не ги загубил своите природни својства; кој е обработен, кој е по природен вид.
Албански: i freskët
студеникав
Албански: freskët
Кој не ја загубил својата сила, јаркост, блесок и сл.
Албански: i freskët
За човек - полн со сила, здравје.
Албански: i feskët, i shëndosh

тазе повеќе

Вид збор: Придавка
свеж
Турски: taze
Употреба: Неменлив збор , Разговорно
Примери:
тазе овошје