free - онтологија

изоглави повеќе

изоглават
Вид збор: Глагол, свршен
(се изоглави) За човек - се ослободи од ропство, туторство.
Албански: heq zhgedhën, çlirohet nga robëria
Употреба: Преносно значење

испразни повеќе

испразнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испразни) Се ослободи.
Албански: liroj

оправда повеќе

оправдаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи некого од обвинение или одговорност, признавајќи го за невин.
Албански: justifikoj
Употреба: Правда

ослободи повеќе

ослободат
Вид збор: Глагол, свршен
Врати лична слобода некому, што бил лишен од слобода.
Албански: liroj, çliroj
Направи да биде слободно тоа што било зафатено со нешто.
Албански: liroj
Направи да биде некој ослободен од обврска, должност и сл.
Албански: liroj
Отстрани некому тешкотија, болка и сл.
Албански: liroj, lehtësoj
(се ослободи) Стане слободен, независен, стекне слобода.
Албански: çliroj
(се ослободи) Извлече, престане да биде врзан, пригмечен, блокиран и сл.
Албански: liroj, zhbllokoj
(се ослободи) Отфрли од себе, престане да прави, да извршува нешто за себе непријатно, неповолно, непожелно, штетно.
Албански: liroj, hedh

откине повеќе

откинат
Вид збор: Глагол, свршен
спаси, ослободи
Албански: shkëpus, liroj
Употреба: Преносно значење

отме повеќе

отмат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отме) Се ослободи, се оттргне насила од нешто.
Албански: lirohem, çlirohem

отпушти повеќе

отпуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отпушти) се ослободи
Албански: i liruar

оттргне повеќе

(се) оттргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се оcлободи од нешто или од некого.
Албански: liroj

подослободи повеќе

подослободат
Вид збор: Глагол, свршен
Се ослободи малку, или малку повеќе.

поослободи повеќе

Види и: ослободи (св.)
поослободат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи донекаде некого или нешто од оној или од она што врзува, држи, притиска и сл.
Албански: liroj
Ослободи донекаде од обврска, должност, обвинение и сл.
Албански: liroj
(се поослободи) Се ослободи донекаде од некого или од нешто што држи, врзува, притиска и сл.
Албански: liroj
(се поослободи) Се ослободи донекаде од обврска, должност, одговорност и сл.
Албански: liroj

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи затворен, задржан.
Албански: liroj

разврзе повеќе

разврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи од зависност, од ограниченост.
Албански: liroj
Употреба: Преносно значење

растовари повеќе

растоварат
Вид збор: Глагол, свршен
(се растовари) Се ослободи од товар, од обврски.
Албански: liroj
Употреба: Преносно значење

расчисти повеќе

Види и: чисти (несв.)
расчистат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи слободен.
Албански: çliroj
Употреба: Преносно значење

упразни повеќе

упразнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се упразни) се ослободи, се испразни
Албански: liroj, zbraz
Примери:
Се упразни местото на шефот на одделението.

упразнува повеќе

Види и: упразни (св.)
упразнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се упразнува) се упразни
Албански: lirohet, zbrazet

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
За коњ и друго животно за јавање - се ослободи од товарот, од јавачот.
Албански: shkarkoj

чисти повеќе

чистат
Вид збор: Глагол, несвршен
премавнува, ослободува
Албански: pastroj, liroj
Употреба: Преносно значење