four - онтологија

четворица повеќе

четворицата
Вид збор: Број
Само за машки или за мешани лица.
Албански: katër
Примери:
Четворица браќа.

четворка повеќе

мн. четворки
Вид збор: Именка, женски род
Цифрата 4.
Албански: katër
Како ученичка оценка.
Албански: shumë mirë
Карта за играње, домино, страна на коцка - со четири знака.
Албански: katër
Група од четири души.
Албански: gup nga katër
Разни предмети означени со цифрата четири.
Албански: katër

четири повеќе

Вид збор: Број
Број, цифра и количина 4.
Албански: katër