formula - онтологија

формула повеќе

мн. формули
Вид збор: Именка, женски род
Краток и точен израз, образец, определба на нешто; стереотипна фраза, правило.
Албански: formulë
Примери:
Во животот нема готови формули.
Во некои науки - условни знаци со кои се изразуваат извесни големини, односи, состави, елементи и сл.
Албански: formulë
Примери:
математичка формула
Класа на автотрки според Меѓународната федерација за автомобилизам кои се одржуваат секоја година на наменски изградени писти, а во неколку случаи и на градски улици.
Употреба: Спорт