foliage - онтологија

листеж повеќе

мн. листежи
Вид збор: Именка, машки род
листење
Албански: gjethnajë
Употреба: Ботаника , Поетски збор

листопад повеќе

мн. листопади
Вид збор: Именка, машки род
Паѓање на листови.
Албански: gjethërënie

разлиснување повеќе

Види и: разлиснува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
разлистување
Албански: gjethim, gjethërim
Употреба: Ботаника

разлистување повеќе

Види и: разлистува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
(се) разлистува
Употреба: Ботаника

шума повеќе

мн. шуми
Вид збор: Именка, женски род
Лисје на широколисни дрвја.
Употреба: Ботаника