flagellate - онтологија

камшиче повеќе

мн. камшичиња
Вид збор: Именка, среден род
Органели што се наоѓаат на површината на повеќе видови клетки кај животинските видови и некои нижи растенија а служат за движење како на пример кај некои зооспори, сперматозоиди итн.
Албански: organele
Употреба: Биологија