fit - онтологија

налегне повеќе

налегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Добро се сложи, се намести едно со друго.
Албански: rregulloj, hyj

одговара повеќе

Види и: одговори (св.)
одговараат
Вид збор: Глагол, несвршен
Соодветствува, личи, прилега на некого или на нешто.
Албански: përgjigjet

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се сложува, е соодветно, одговара (за делови од облека, за боја, храна, пијалак).
Албански: përshtatet, shkon njëra me tjetrën

пасира повеќе

пасираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вметнува нешто со мерка, пристои, добро стои.
Германски: passen Албански: pasoj, përshtat

пасува повеќе

пасуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одговара, прилега, е во согласност со нешто.
Германски: passen
Употреба: Разговорно

погоди повеќе

погодат
Вид збор: Глагол, свршен
Уреди, среди, добро намести; дотера, се погрижи.
Албански: përshtat

прилега повеќе

прилегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одговара, е во согласност со некого или нешто.
Албански: përshtatet

пристои повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(ми, ти, му, ни) стои добро, одговара
Употреба: Дијалектен збор

седи повеќе

седат
Вид збор: Глагол, несвршен
прилега, личи

сложи повеќе

сложат
Вид збор: Глагол, свршен
За бои - одговара едно на друго.

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
(се собере) (само во 3 л.) се помести
Албански: mbledh

созема повеќе

Види и: соземе (св.)
(се) соземаат
Вид збор: Глагол, несвршен
соземе
Албански: nxen
Примери:
(нар. поез.) Колку беа крсти малечкави, / царски порти не ги соземаа.

соодветствува повеќе

соодветствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа во соодветство со нешто, одговара.

стои повеќе

стојат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л.) За облека: прилега.
Албански: pajis

ујдиса повеќе

ујдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се ујдиса) пасува, одговара
Албански: pajis
Употреба: Разговорно

ујдисува повеќе

Види и: ујдиса (св.)
ујдисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод.) Пасува, одговара, погоден е за нешто.
Албански: përshtat
Употреба: Разговорно

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се фати) За облека, обувки - е по мерка, таман.
Албански: përshtat
Употреба: Безлично , Разговорно

фит повеќе

Вид збор: Придавка
Готов, способен, кој е во добра форма.
Употреба: Спорт

штима повеќе

штимаат
Вид збор: Глагол, несвршен
одговара; пасува; соодветен е
Германски: stimmen
Употреба: Разговорно